MEE HOON GORENG DAUN LIMAU PURUT



MEE HOON GORENG DAUN LIMAU PURUT

300 gm mee hoon,dibasuh dan tuskan

250 gm daging ayam, di hiris nipis

1 batang serai,diketuk

7 helai daun limau purut,buang urat nya

½ cube stock ayam

1 cawan air,atau pun secukup nya

Jus limau nipis,secukup rasa

1 tangkai bunga kantan,dihiris halus

Garam secukup rasa

2 s/m minyak

Nota: Boleh juga jika nak campur sedikit udang.

Tumbuk kasar

2 batang serai,dihiris halus

1 biji bawang sederhana besar,dihiris

4 ulas putih

6 tangkai chilie padi,atau secukup rasa

3 tangkai daun limau purut

1.    Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga pecah minyak. Masukkan daging ayam dan goreng hingga ayam menjadi putih.

2.    Masukkan daun limau,serai,stock ayam,jus limau,garam secukup rasa dan air kacau rata bairkan sampai mendidih.

3.    Masukkan mee hoon dan kacau hingga mee menjadi lembut dan masak,tambah air jika perlu. Masuk bunga kangan dan gaul rata.tutup api. Boleh di hidangkan.






Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

  • PAYASAM BERAS PAYASAM BERAS ½ cawan beras,disangai hingga menjadi sedikit perang,kisar kasar dan ketepikan. 1/3 cawan kacang hijau tanpa kulit,d… Read More...
  • KARI BAWANG KARI BAWANG 200 gm bawang merah,dibelah 2 100 gm bawang putih,dibelah 2 60 gm asam java,diramas dengan sedikit air dan tapi… Read More...
  • VARUVAL UBI KENTANG VARUVAL UBI KENTANG 500 gm ubi kentang,direbus sampai empuk dan sejukkan,buang kulit dan potong cube. 2 biji bawang besar,dihi… Read More...
  • LABU SIAM GORENG KELAPA LABU SIAM GORENG KELAPA 500 gm labu siam,dibuang kulit cuci dan potong halus 60 gm kelapa parut putih Garam secukup ras… Read More...
  • PERIA GORENG PERIA GORENG  400 gm peria katak,dibersih dan keringkan baru potong,buang biji nya dan potong nipis,ketepikan 3 s/m tepung kacan… Read More...