KEK BUAH SUJI




KEK BUAH SUJI

700 gm mix fruit,dicincang kasar

½ cawan air teh o

250 gm butter

250 gm gula perang

5 biji telur

60 gm butter

250 gm tepung suji

100 gm tepung gandum,diayak

1 s/t serbuk mix spices

½ teh  essence badam

½ teh essence rose

½ cawan gajus

1.    Campurkan buah dengan air teh dan biar sampai 2 jam.

2.    Kacau tepung suji dengan 60 gm butter dengan api yang kecil sampai sedikit perang ( jangan perang sangat ) ketepikan sampai sejuk

3.    Ayak tepung gandum dengan serbuk mix spices,ketepikan.

4.    Alaskan tin kek 4 segi 8x8 dengan 2 atau 3 helai kertas baking.

5.    Pukul butter dengan gula sampai kembang masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga sebati.

6.    Campurkan tepung suji dengan tepung gandum sampai sebati.

7.    Campurkan mix fruit dengan tepung suji berselang seli dalam adunan butter dengan sudu sampai sebati.

8.    Masukkan gajus dan juga essence kacau sebati dan tugankan kedalam tin dan bakar dengan oven 170c selama sejam ( depends on the type of oven ) atau pun sampai masak.

9.    Sejukkan kek dalam tin baru keluar. Buangkan kertas dan bungkus dengan aluminum fold dan simpan dalam peti sejuk semalam baru boleh potong. Lagi lama simpan dalam peti sejuk lagi sedap.

 



Subscribe to receive free email updates: