PARATHAL AYAM PEDAS
1 kg ayam,dipotong dan gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit,ketepikan
11/2 cawan santan pekat
3 biji bawang besar,dihiris
2 s/m serbuk kari daging
1 s/m serbuk chilie
1 s/t serbuk garam masala
4 s/m jus asam java
2 batang kayu manis
2 tangkai bunga lavang
3 tangkai daun kari
1/3 cawan minyak
Garam secukup rasa
Bahan kisar:
6 ulas bawang kecil
6 ulas bawang putih
3 batang serai
1 cm halia
1 cm lengkuas
20 tangkai daun kari
1. Panaskan minyak dan tumis kayu manis dan bunga lavang. Kemudian tambah bawang dan daun kari dan tumis hingga bawang menjadi sedikit perang.
2. Masukkan bahan kisar,serbuk kari,serbuk chilie,air asam java dan serbuk garam masala kacau rata dan tumis hingga naik minyak.
3. Masukkan sedikit garam dan kacau rata masukkan ayam dan kacau rata. Tuangkan santan dan masak hingga ayam empuk dan naik minyak. Hidangkan dengan nasi panas.