DALCA KACANG HIJAU



DALCA KACANG HIJAU

½ cawan kacang hijau,direndam semalam atau pun sampai kembang.

10 gm halia,ditumbuk kasar

5 ulas bawang putih,dihiris

1 s/t jintan putih

2 cawan air

Campurkan semua bahan2 diatas dan pressure cook masak sampai 2 whistle. Tutup api dan biarkan sampai sejuk. ( boleh juga rebus dalam periuk biasa sampai kacang betul2 empuk)

½ kg ayam, buang kulit dan potong kecil2.

 200 gm ubi kentang, dipotong

150 gm carrot,dipotong

100 gm kacang panjang,dipotong

100 gm tomato,dicincang

1 s/m serbuk kurma*

1 s/t serbuk chilie*

1 s/t serbuk jintan putih*

½ s/t serbuk kunyit*

¼ cawan minyak

2 s/m ghee

1 s/t jintan putih

1 batang kayu manis

2 tangkai bunga lawang

150 gm bawang besar, dihiris halus

3 tangkai daun kari

Sedikit jus asam java

Garam secukup rasa

1.    Lecek kacang hijau dan campur dengan 1 cawan santan dan 4 cawan air, ketepikan

2.    Campurkan semua bahan bertanda* ketepikan

3.    Panaskan minyak dan ghee bila sudah panas masuk jintan putih,kayu manis dan bunga lawing kacau rata.

4.    Masukkan bawang dan tumis hingga bawang menjadi sedikit perang. Masukkan tomato dan kacau rata masak hingga naik minyak . masaukkan bahan serbuk dan kacau rata.

5.    Masukkan ayam dan sedikit garam kacau rata. Masuk sayur dan kacau rata tuangkan kacang hijau dengan air nya sekali. Kacau rata dan biarkan sampai mendidih masuk air asam.

6.    Kecilkan api dan biarkan mereneh hingga ayam dan ubi empuk. Rasa garam jika tak cukup tambah lagi. Hidangkan dengan nasi atau pun chapati.





Subscribe to receive free email updates: